Skip to content

PHPMyAdmin en Strftime

Als je een database van een WordPress of Joomla! website wil backuppen zul je vaak gebruik maken van PMA of PHPMyAdmin. In een algemeen artikel over een WordPress backup maken, heb ik het hier al eerder over gehad. PMA is een handige op PHP/MySQL gebaseerde tool waarmee je gemakkelijk een MySQL database kun beheren, bewerken en kan backuppen. Deze is vaak geïnstalleerd in Plesk en Cpanel.Een backup maken kun je doen door alle tabellen te selecteren en deze als een zip of gzipped bestand te exporteren en op te slaan op je harde schijf. Welke zipoptie beschikbaar is ligt aan je hoster. Soms is bzip zelfs ook een optie.

Strftime

Bij het opslaan kun je ook strftime tags toevoegen om op gemakkelijk wijze het tijdstip en de datum van aanmaken van de kopie aan de bestandsnaam toe te voegen. Strftime is een handige PHP functie waarmee de datum en tijd gegeneerd kan worden. Ik raad deze strftime srting aan:

__DB__-%H-%M-%d-%m-%Y

Hiermee kun je on-the-fly de datum en tijd van creatie van de database backup in de bestandsnaam verwerken. Je dient er wel rekening mee te houden dat de datum en tijd van de server in de bestandsnaam worden verwerkt. Dus als jij toevallig in een andere tijdszone zit zal deze niet overeenkomen met jouw lokale tijd. Als je alles goed doet en je het bestand hebt ge-unzipped zul je iets dergelijks zien:

database_naam-07-45-06-05-2011

Het tijdstip en de datum zal natuurlijk anders zijn.

Voordelen

Door strftime te gebruiken worden backups netjes met chronologische aanduiding aangemaakt. Dit maakt alles weer een stuk overzichtelijker. Verder maakt strftime ieder bestand uniek aangezien geen enkel bestand dezelfde naam zal hebben. De kans is tenminste erg klein. Dus als je verscheidene malen per dag backups maakt zul je dus netje 1 uniek bestand per database backup hebben. En dat is wel zo handig!

Gepubliceerd door Doede op vrijdag 6 mei 2011

Van → Development

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

NB: XHTML is toegstaan. Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Abonneer je op de reacties op dit artikel via RSS

*