Skip to content

WordPress Backup maken :: Updated

Veel mensen denken hier vaak niet aan, maar het is heel belangrijk om regelmatig een backup van je website te maken. Dit wil zeggen een backup van al je bestanden en je database. WordPress slaat alle content namelijk op in de database. De rest – foto’s, video’s en WordPress systeem bestanden – worden op de web server bewaard.

Alle bestanden backuppen

Alle bestanden kunnen op heel eenvoudige wijze met een FTP programma worden binnengehaald naar je eigen harde schijf. FTP staat voor File transfer Protocol Een protocol waarmee bestanden via het internet kunnen worden upgeload naar een andere computer of server en kunnen  worden binnengehaald. Op Wikipedia is meer informatie hier te lezen.
Het favoriete Open Source FTP programma van Doede.net is Filezilla. Dit programma is hier gratis down te loaden.

Om met Filezilla of een ander FTP programma – na installatie van het programma – de bestanden naar binnen te halen als backup heeft u de toegangsgegevens nodig alsmede het adres (ip nummer of domein naam). Deze worden altijd door uw web hosting service verstrekt.

Over webhosting kunt u hier meer lezen, maar houdt het er maar op dat de web host de gastheer van uw website is.

Filezilla inlogscherm:

Filezilla

In de host box moet de host naam beginnende met ftp geplaatst worden zoals bijvoorbeeld ftp.doede.net. De gebruikersnaam is de naam die je van je host hebt gekregen. Hetzelfde geld voor het wachtwoord. De poort hoeft niet ingevuld worden aangezien die bij na altijd de standaard poort 21 is.

Controle

Zorg dat je in Filezilla controleert dat alle bestanden zonder fouten zijn binnengehaald. Dit kun je zien onderdaan in Filezilla. als er bestanden onder de failed transfers tab zitten moeten die opnieuw in de rij gezet worden. WordPress cache is een uitzondering. Verder is het slim om de database backup te openen om te zien of die niet corrupt is. Een database die je niet kunt openen is waardeloos.

WP DB-Backup Plugin

Een backup van de WordPress gaat tegenwoordig erg makkelijk. Je download hier de WordPress backup plugin, je installeert en activeert die. dan ga je naar je WordPress dashboard of back office, logt in, en klikt op Backup onder Dashboard> Tools (gereedschap) >Bbackup. Daar kun je kiezen voor het e-mailen van de database naar een adres naar keuze, het downloaden van de database naar de server. Je kunt de backup zelfs automatisch op bepaalde tijdstippen laten maken en e-mailen:

Backup WordPress opties

Database Backup met PHPMyAdmin

We maken ook vaak gebruik van PHPMyAdmin, een MySQL GUI, aangezien deze vaak beschikbaar is in het controlopaneel van de meeste hosters. Daarin kun je naar het tabblad export gaan. Daar kun je alle databasetabellen en exporteren als .sql, .zip en vaak ook als .gz. In het dumbp vaak staat standaard

__D__

. Wij maken hier meestal

__DB__-%d-%m-%Y-%H-%M

van zodat de datum en het tijdstip ook aan het bestand wordt toegevoegd. Wel zo makkelijk!

Backup rond

Als je deze stappen hebt gevolgd heb je een backup van de database en alle bestanden op je harde schijf. Mocht de server worden gehackt of mocht je alles per ongeluk elf verwijderen of onoplosbaar beschadigen kun je je backup terugzetten.

Backup terugzetten?

De bestanden zijn op eenvoudige wijze weer terug te zetten met je favoriete FTP programma dus daarvoor zullen we geen uitleg meer geven. Als je de bestanden wist down te loaden kun je zo ook weer terugzetten. De database terugzetten is echter lastiger. Dat bestand zal terug moeten worden gezet in de database. Dit kan meestal met behulp van een programma dat PHPMyadmin heet gedaan worden. De meeste hosters hebben die ter beschikking staan in Cpanel of Plesk.

PHPMyadmin

Als je binnen PHPMyadmin bent kun je naar je database toegaan. Het beste is die te verwijderen en je oude database tabellen in dezelfde database terug te zetten. De tabellen c.q. je database .sql bestand of .zip bestand plaats je daarin door eerst je database te kiezen en erna naar de import tab te gaan waar je het bestand kan uploaden.

Hier is een video tutorial voor PHPMyAdmin backup en herstel (engels):

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.

End!

Als de bestanden op juiste wijze zijn teruggezet en de database in ere is hersteld werkt alles weer zoals voorheen!

Gepubliceerd door Doede op zaterdag 25 juli 2009

Van → backup, Wordpress

Laat een reactie achter

NB: XHTML is toegstaan. Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Abonneer je op de reacties op dit artikel via RSS

*