Skip to content

Zoekmachineoptimalisatie voor WordPress

SEO

This is a translation of “Search Engine Optimization for WordPress” at WordPress.org from English to Dutch. If you want to read it in English then click here. We hope this translation will help the WordPress.org community.

[vertaling volgt hierna]

WordPress komt kant en klaar met opties om zoekmachines tegemoet te komen. Haar features en functies leiden een zoekmachine door berichten, pagina’s en categorieën om zo de zoekmachine je website te laten crawlen en informatie te vergaren die het nodig heeft om jouw website in haar database op te slaan.

WordPress beschikt over verscheiden ingebouwde zoekmachine optimalisatie gereedschappen, waaronder de mogelijkheid om de .htaccess te gebruiken om statisch lijkende links te creëren die permalinks worden genoemd, blogrolling en  pingen. Er zijn ook een aantal plugins van derden die kunnen worden gebruikt om te zoekmachine optimaliseren.

Echter, zodra je begint met het gebruiken van de verscheidene WordPress thema’s en het aanpassen c.q. op maat maken van WordPress om aan jouw eisen te voldoen, kan het gebeuren dat je een sommige van deze SEO features breekt. Om je WordPress website zo vriendelijk mogelijk te houden ten opzichte van zoekmachines spiders en crawlers zijn er hier een aantal tips:

Goede, schone code
Zorg ervoor dat de code op je website valide code is. Errors in code kunnen ervoor zorgen dat zoekmachines worden gehinderd in het doorzoeken van je website.
De inhoud spreekt boekdelen
Zoekmachines kunnen een website niet “zien” Zij kunnen alleen een website “lezen”. “Mooi” zegt een zoekmachine niets. Hetgeen een zoekmachine “aanspreekt” zijn de woorden, de inhoud, het materiaal op jouw website dat uitlegt deelt, informeert,onderwijst en kletst. Zorg ervoor dat je hoge kwaliteit woord inhoud voor een zoekmachine om te bestuderen hebt en te alle delen kan vergelijken om jou een goede “score” te geven.
Schrijf inhoud met (be)zoekers in gedachten
Hoe vind jij informatie op het internet? Als je schrijft over iets dat je wilt dat “gevonden” wordt op het internet, denk dan aan de woorden en zinnen die iemand zou gebruiken om jouw informatie te vinden. Gebruik ze meerdere malen als je schrijft, maar niet in iedere zin. Leer hoe zoekmachines je inhoud scannen, evalueren en organiseer het zodat dit je kan helpen om een wit voetje te halen bij zoekmachines.
Inhoud voor alles
Een zoekmachine betreedt je website en zal – grotendeels – je stijl en CSS negeren. Hij ploegt er dwars doorheen en vergaart informatie en inhoud. De meeste WordPress thema’s zijn ontworpen met de inhoud zo dicht mogelijk aan de top van de ongestijlde pagina als het mogelijk is, en ze houden de zijbalken en footer aan de onderkant. Weinig zoekmachines scannen meer dan de eerste 1/3de van een pagina voordat ze verder gaan. Zorg ervoor dat je thema de inhoud dicht aan de bovenkant heeft.
Sleutelwoorden, links en  titels komen samen met de inhoud
Zoekmachines evalueren je website niet op schoonheid, maar op woorden en halen die door een zeef en geven krediet aan bepaalde woorden en combinaties van woorden. Woorden die worden gevonden in je document worden vergeleken met worden in de in je links en titels. Des te meer deze met elkaar overeenkomen des te beter je “score” is.
Inhoud in links en afbeeldingen
je website heeft wellicht niet veel tekst, meer fotografie en links, maar je hebt plekken waar je tekst kan toevoegen. Zoekmachines bekijken de  alt en title in link en afbeelding tags. Naast het feit dat ze een groter doel hebben: je site toegangkijker maken, is het beschikken over een goede beschrijving en woorden in deze attributen van belang om de zoekmachines meer inhoud te geven om door te spitten.
Link populariteit
Het gaat er niet om hoe goed je website is, maar hoe goed de websites zijn die naar je linken. Dit geldt nog steeds als een belangrijk element onder zoekmachines. het gaat erom wie naar je linkt. Blogrolls, pingbacks, en trackbacks zijn allemaal standaard ingebouwd in WordPress. Deze helpen je te linken naar andere mensen, die je erkennen c.q. waarderen, maar het helpt ze ook om naar jou te linken, banden met elkaar aan te gaan. het aantal inkomende links naar jouw website wordt door Google erkent kan worden gecontroleerd door link:www.yoursite.com in Google in te voeren (andere zoekmachines hebben vergelijkbare functies). Andere methodes om links naar je site te genereren zijn:

  • Voeg je website’s url toe aan je handtekening in forum berichten op andere websites.
  • Dien je website in bij directories (zie hieronder).
  • Opmerking: Reacties achterlaten op blogs zal niet helpen aangezien alle moderne blog tools het  rel=”nofollow” attribuut gebruiken. Wees geen comment spammer.
Goede navigatielinks
Een zoekmachine crawlt je site en gaat van pagina naar pagina. Goed navigatie links naar categorieën, archieven en andere pagina’s op je website zullen zoekmachines uitnodigen om zonder veel moeite van de ene naar de andere pagina te gaan door de koppelingen te volgen en je website grotendeels door te zoeken.

Zoekmachine aanmeldingen

Er zijn vele hulpbronnen die je kunnen “helpen” je website in te dienen bij zoekmachines. Sommige zijn gratis andere kosten geld. Of je kunt je site zelf handmatig indienen bij een zoekmachine. Welke methode je ook kiest, zodra je site is gecontroleerd op errors en er klaar voor is zullen zoekmachines je WordPress website verwelkomen.

Hier zijn een paar tips om je website succesvol in te dienen:

  • Zorg ervoor dat je inhoud voor zoekmachines hebt om te scannen. Over het algemeen heb je minimaal 10 berichten nodig om te zoekmachine genoeg te geven om te examineren en te beoordelen.
  • Dien je website niet meer dan een keer per maand of vaker in bij dezelfde zoekmachines aangezien je plaatsing van hun criteria afhangt en niet jouw wens om snel en hoog geplaatst te worden.
  • Houdt een beschrijving van je website van minder dan 200 woorden bij de hand die je kunt knippen en plakken, de titel van je website en de categorieën waartoe je website behoort in de index van een zoekmachine.
  • Houdt een lijst van je website’s verscheidene adressen/urls bij de hand. Je kun je root directory indienen alsmede specifieke categorieën en feeds bij zoekmachines indienen en zo je zoekmachinedekking uitbreiden.
  • Houdt een lijst bij van de verscheidene zoekmachines en indexen waar je website hebt ingediend zodat je je site niet per abuis te vroeg opnieuw indient. en houdt bij hoe ze je plaatsen op hun pagina’s en in de zoekresultaten.

Directory Sites

Voor het generen van verkeer en zoekmachineoptimalisatie doeleinden is het ook nuttig om je site in te dienen bij directories. Veelomvattende directory sites alsmede onderwerp of locatiespecifieke directories kunnen worden gebruikt.

DMOZ.org dit is de belangrijkste directory of index. Haar inhoud is open c.q. vrij wat betreft licentie en kan daardoor het gehele web tot zich nemen. Haar inhoud wordt ook op een of andere manier direct gebruikt door bijna alle belangrijke zoekmachines.

Zoekmachineoptimalisatie hulpbronnen

Hoewel WordPress vanaf het begin af aan klaar is voor zoekmachines zijn er een aantal hulpbronnen en informatie die je wellicht wilt weten voor het voorbereiden en onderhouden van je website voor de robots en crawlers van zoekmachines.

Meta Tags

Meta Tags bevatten informatie die het doel, de beschrijving en de sleutelwoorden van een website beschrijven. De meta tags aworden opgeslagen in de  head van je header.php sjabloonbestand. Normaal gesproken zijn deze niet bij WordPress inbegrepen, maar je kunt ze handmatig invoeren en het artikel over Meta Tags in WordPress legt je het gehele proces van het toevoegen van meta tags aan je WordPress site uit.

WordPress Custom Fields kunnen ook worden gebruikt om sleutelwoorden en beschrijvingen voor  berichten en pagina’ in te voeren. Er zijn ook verscheidene WordPress plugins die je kunnen helpen bij het toevoegen van meta tags en sleutelwoord beschrijvingen aan je website en zijn te vinden in de officiële WordPress plugin directory.

Robots.txt Optimimalisatie

Zoekmachines lezen een jouwwserver.com/robots.txt bestand om informatie te krijgen over wat ze wel en niet moeten bekijken en waar.

Specificeren waar de zoekmachines moeten kijken voor inhoud in directories of bestanden van hoge kwaliteit kan de positionering van je website verhogen en wordt aangeraden door Google en alle andere zoekmachines.

Een voorbeeld van een WordPress robots.txt bestand:


User-agent: *
Disallow: /cgi-bin
Disallow: /wp-admin
Disallow: /wp-includes
Disallow: /wp-content/plugins
Disallow: /wp-content/cache
Disallow: /wp-content/themes
Disallow: /trackback
Disallow: /feed
Disallow: /comments
Disallow: /category/*/*
Disallow: */trackback
Disallow: */feed
Disallow: */comments
Disallow: /*?*
Disallow: /*?
Allow: /wp-content/uploads

# Google Image
User-agent: Googlebot-Image
Disallow:
Allow: /*

# Google AdSense
User-agent: Mediapartners-Google*
Disallow:
Allow: /*

# digg mirror
User-agent: duggmirror
Disallow: /

Sitemap: http://www.example.com/sitemap.xml

Zie ook:

Feedaanmeldingen

WordPress heeft verscheidene ingebouwde feeds, die het mogelijk maken om je site te laten bekijken door verscheidene feed readers. Veel zoekmachines accepteren tegenwoordig feedaanmeldingen en veel websites hebben zich gespecialiseerd in feed indexen and feeddiensten.

Om je site’s feed in te dienen, moet je de link weten naar de verschillende feeds op je website. het artikel WordPress Feeds somt alle feed links op die bij WordPress zijn ingebouwd.

Voor informatie over het op maat maken van deze links lees dit artikel: Customizing Feeds.

Technorati Tags

Technorati is een “real-time zoekmachine die in de gaten houdt wat er aan gang is in de blogosphere — de wereld van weblogs.” Volgens de site trackt “Technorati het aantal links en de relevantie van de blogs alsmede het real-time karakter van bloggen. Omdat Technorati automatisch notificaties ontvangt van weblogs zodra ze zijn upgedate kan het duizenden updates bijhouden per uur in the blogosphere, en de gemeenschappen  die achter deze gesprekken zitten – wie naar wie link – volgen.”

Technorati tags worden gebruikt om de verschillende onderwerpen en gegevens van blogs te categoriseren.. Technorati gebruikt WordPress categorieen automatisch als tags.Je kan meer  tags toevoegen door a rel="tag" toe te voegen aan welke link dan ook op je site. Bijvoorbeeld:

<pre><a href="http://wordpress.org/" rel="tag">WordPress</a>
<a href="http://codex.wordpress.org/" rel="tag">Codex</a></pre>

Er zijn are ook verscheidene WordPress plugins die Technorati tags kunnen maximaliseren op de Plugins – Technorati lijst.

Opmerking: In WordPress v1.5.x, zal Technorati je categorienamen automatisch herkennen als tags. Voor meer informatie zie: WordPress Categories, Technorati Tags and Search Engine Optimisation

Opmerking: Voor optimale Technoratiweergave, zou je de Atom feed in de header van je thema moeten zetten. Hiervoor kun je de volgende code gebruiken die je ergens tussen de <head> en </head> tags moet plaatsen:

<link rel="alternate" type="application/atom+xml" title="Atom 0.3" href="<?php bloginfo('atom_url'); ?>" />

Zonder het toevoegen van de Atom feed aan je header, worden je berichten – lees posts – zeer waarschijnlijk verkeerd weergegeven in Technorati. Dit kan ervoor zorgen dat de post inhoud op Technorati de post titel en andere (meta) informatie, die tussen de titel en werkelijke content staan, tweemaal wordt weergegeven.

Permalinks

Permalinks zijn verbeteringen van je bestaande URLs die je zoekmachineoptimalisatie kunnen verbeteren door je bericht, pagina en archief url als bijvoorbeeld http://example.com/2003/05/23/my-cheese-sandwich/ weer te geven in plaats van http://example.com/index.php?p=423. Zie Using Permalinks voor meer informatie.

Aangezien zoekmachines links en de title tag gebruiken bij het verzamelen van informatie, nemen links naar berichten en artikelen binnen je site in waarde toe met permalinks.

Zie ook:

*Niet meer noodzakelijk en ingebouwd in WordPress zover ik weet.

Als een bonus kun je de Permalink Redirect plugin inschakelen. Deze plugin geeft een 301 permanent redirect als er een URI wordt aangevraagd die verschilt van het de permalink van het artikel of archief in kwestie. Deze wordt gebruikt om te garanderen dat er slechts een url wordt geassocieerd met een blogpublicatie.

Sitemaps

Een sitemap of “site map” is één pagina die alle berichten op je website toont in een lijst. Deze is opgezet met het doel om je bezoekers een goed overzicht te geven waarover je website gaat en om een blogbericht snel te kunnen vinden, maar de sitemap is ook van groot voordeel voor zoekmachines aangezien een goede link altijd naar al je blog posts zal verwijzen. Door het hebben van een link naar je sitemap op al je site pagina’s kunnen bezoekers alsmede zoekmachines makkelijk al je berichten kunnen vinden.

Hier is een handleiding met drie verschillende voorbeelden van sitemaps met demo’s en uitleg hoe je ze moet op zetten:

Google Sitemaps

Sinds juni 2005, accepteert Google  sitemaps van je site als een deel van hun website aanmeldingen. Google heeft behoefte aan deze sitemap samengesteld op een speciale manier door middel van XML. Je kunt meer informatie vinden over Google’s Sitemap Submissions bij Google en de discussie op het WordPress Forum over WordPress and Google Site maps.

Sommige functies zijn gecreëerd om de WordPress gebruiker te helpen om een Google sitemap te creëren van hun site voor indiening bij Google. Voor meer informatie hierover en Google sitemaps:

Link Relaties

Er is een debat gaande over het feit of linkplaatsing (listing) wel of niet invloed heeft op de zoekmachine positionering, maar het is hoe dan ook eenvoudig om te realiseren.

Meer hulpbronnen en handleidingen

Er is nog veel meer te leren over zoekmachineoptimalisatie of SEO en siteaanmeldingen. Hier een paar websites die je kunnen helpen om meer te begrijpen over hoe dit alles werkt:

Gepubliceerd door Jasper Frumau op zaterdag 11 september 2010

Van → SEO, Wordpress

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

NB: XHTML is toegstaan. Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Abonneer je op de reacties op dit artikel via RSS

*