Turkse lire – 60 of 200 cent..?

De Turkse lira lijkt verdacht veel op het 2 Euro muntstuk.

Dit bericht kreeg ik onlangs in de vorm van “kettingmail” doorgestuurd. Ik plaats het even hier in ‘t Journal, want het klopt als een zwerende vinger, zoals mijn oude vader placht te zeggen. In onze snackbar zorgde het maar al te vaak voor verwarring, ook bij onszelf. Bron Jean-Marie Desmet, maar geen idee wie dat is, de naam klinkt Vlaams.

Let op met 2 €uro-munten, ze zijn in opmars…

Sinds 1 januari 2005, heeft Turkije een nieuwe munt: de “nieuwe Turkse lire” (Yeni Turk Lirası), die de oude vervangt, er zijn zes nullen verdwenen, de oude miljoen is nu een lire waard.

Het nieuwe stuk van 1 Lire lijkt heel erg op dat van 2 Euro.

Wanneer je beide stukken vergelijkt, kan je zien dat ze hetzelfde eruit zien, een ring van nikkel rond een stuk koper, al is het Turkse koper wat donkerder. De munten hebben ook ongeveer gelijke afmetingen, de Turkse lirea is iets kleiner. Bovendien, heeft de kopkant, zoals de meeste euromunten een hoofd (Atatürk). Het enige duidelijke verschil is dat op de letterkant in plaats van een 2 een 1 staat. Het stuk van 1 lire is echter maar 60 cent waard. Let dus op bij het ontvangen van wisselgeld met stukken van 2 Euro, want deze Turkse stukken beginnen in de eurozone te circuleren.

4 gedachten over “Turkse lire – 60 of 200 cent..?”

 1. Beste Doede,

  Er is volgens mij sprake van een “hoax” want die munten lijken duidelijk niet op euro’s. Er gaan duizenden mensen jaarlijks naar Turkije en als er op grote schaal Turkse Lira munten meegenomen zouden worden hadden we, zeker in de regio Amsterdam, er al een in de hand moeten vinden. Voor de euro was er ook al sprake van Italiaanse 100 lire munten die qua gewicht gelijk waren aan onze guldens. Wellicht worden ze in sigaretten automaten gebruikt, vandaar het bericht.

 2. Ik denk dat je gelijk hebt Coena, volgens mij is het ook een hoax. Ik heb die munten hier nog niet gezien. Neemt niet weg dat je in Alanya, Bodrum, Marmaris, Side et cetera, op moet passen voor verkeerd wisselgeld, want je tuint er wel zo in. Behalve natuurlijk bij de Turks – Hollandse snackbar ‘t Trapje. Daar zullen ze je er nooit inluizen! Dat weet ik wel zeker!

 3. Niet om te zeiken …maar ze lijken wel degelijk..
  ik had het nog gelezen bij het lokale friteskot de week ervoor…en wat denk je ik betaal en wwek later bij de vishandel met een 1Lira stuk in de veronderstelling dat het een 2 euro stuk was.
  Ze bestaan dus ,ze circuleren dus en ze lijken in het echt verdomd veel op elkaar.

  Gr Erik

 4. gisteren een Turkse munt. januari 2017. met een dikke 1 gekregen die ik als 2 euro munt aanzag. Daar ik niet van het bestaan af weet van deze verraderlijke gelijkenis van uitvoering, ben ik een ervaring rijker.
  Maar is er ooit een krantenartikel over geschreven? En de munt was er al in 2006, dan gaat et verspreiden toch langzamer dan verwacht, ik woon in centraal nederland.
  En had de euromaker de zelfde ontwerper of zo?Ik doe de munt bij een nieuwe verzameling , die gaat dan heten; Euromissers of Shoarmer.
  Gr R.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *