Dear Friend, hi There! Come and ik kleed je uit!

Dear Friend, hi There! Come and ik kleed je uit!

Ze komen er weer aan deze herfst, de talloze toffe mailtjes van vrienden en bekenden, ge-cct naar het hele adresboek. De onderwerpregel begroet je vrolijk met Dear Friend of Hi there of een andere stompzinnige kreet. De mailtjes zijn in het Engels en vertellen over een online winkel waar je een goedkope iMac kunt halen, je geslachtsdelen kunt laten vergroten of verkleinen of over andere door-de-weekse dingen.

Natuurlijk trappen talloze koopjesjagers er met open ogen in en surfen naar een website waar ze vervolgens uitgekleed worden, soms letterlijk als het om die vergrotingen gaat. Anders is de website wel uit op je credit card gegevens of onschuldiger, je e-mail account..

Afgelopen weken zijn miljoenen (!) e-mail accounts gecompromitteerd om maar eens een fijn Australisch uitdrukking te gebruiken. We slaan er deze ochtend de Sydney Morning Herald maar eens op na: Hotmailers en Gmailers gebruiken lachwekkende wachtwoorden zoals 121212, 12345, doede123 of qwerty want dat typt zo gemakkelijk, ook voor een hacker. De gehackte accounts worden gebruikt om e-mails te versturen naar het hele adresboek. De ontvanger vertrouwt de e-mail, die komt immers van een nichtje en klikt op de link. Het kwaad is geschied, want hackers zijn niet allemaal zo tof als die van Stieg Larsson.Paar tips:

 • Krijg je een e-mail in het Engels van iemand die normaal in ‘t Nederlands zou mailen? Weggooien, niet toch stiekem kijken of erger, klikken, maar meteen in de prullenbak ermee!
 • Maak een sterk wachtwoord! Gebruikt tenminste zes tekens, waaronder hoofd- en kleine letters, een cijfer en een leesteken. Controleer bijvoorbeeld op deze website van Microsoft of je wachtwoord inderdaad sterk is (gmail doet dat automatisch).
 • Verander je wachtwoord elke paar maanden.
 • Gebruik de zware encryptiekluis KeePass om je wachtwoorden op te slaan en niet een Excel of Word bestand! Lees ook dit artikel.
 • Lees de tips van onze overheid op Waarschuwingsdienst.nl.
 • Tips van de Britse regering op Home & Community dot gov.
 • Raadpleeg ook af en toe Virusalert.nl.
 • En als je weer een forward-mailtje krijgt, kijk dan hier eerst of het echt is of dat het gaat om een hoax of scam!
 • Wil je er echt vanaf? Gooi gmail of hotmail aan de kant, neem je eigen domein (bijvoorbeeld bij Doede.net) en gebruik een goed e-mail programma (Thunderbird bijvoorbeeld).

Hier een voorbeeld van de mailtjes die nu de ronde doen:

hi, u…! I bought a laptop / tv / iphone / imac / grotere **** / pilletje zus en zo (< kan van alles zijn) from a website: www.**********.com (< hier zat de foute link!) last week. I have got the product. Its quality is very good and the price is competitive. They also sell phones, TV, psp, motor and so on. By the way, they import product from Korea and sell new and original products. They have good reputation and have many good feedbacks. If you need these products, look at this website will be a clever choice. I am sure you will get many surprise and benefits. Greetings!


(niet ondertekend)

Hotmail: Trusted email with powerful SPAM protection. Sign up now. (< ook niet op klikken, ook een foute link!)

[–einde mail–]

6 gedachten over “Dear Friend, hi There! Come and ik kleed je uit!”

 1. hoi,ik was ook een van de slachtoffers van de gehackte adressen. Helpt het als ik alleen mijn wachtwoord wijzig?

 2. Ik heb het zelfde probleem. Nieuwe tekst dus ik dacht ik deel het met jullie. Net als de rest van mijn contacten in Hotmail. In de opties was automatisch antwoord aangevinkt en mijn “handtekening” was ook door deze tekst verandert. Helaas

  Dear friend
  looking for some crazy gifts for your family,For your friends and your customer,all products of our company;Computers, Televisions,Cell Phones,MP3/MP4 Players,Digital Cameras,
  Camcorders,Video Games Consoles,GPS and Motorcycles,most items are sold at wholesale prices, you will find lots of great bargains here. And we have a sales promotion from now on,buy more, save more and get more!Please contact we.
  The website is: bguoe.com
  I hope you can enjoy it for shopping!
  E-mail: export@bguoe.com
  MSN : bguoe@hotmail.com
  Happy your family and your business.

 3. ga naar (bij je hotmail)opties > meer opties > persoonlijke emailafsluiting > verwijder de tekst > druk op save.

  als het goed is is het nu verdwenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *