Tantes die vragen…

“Kinderen die vragen, worden overgeslagen.” Er zijn talloze gezegden, ‘wijsheden’, die volwassenen gebruiken om kinderen er onder te houden. M’n va had ook zo fijne “Quod licet Iovi non licet bovi” AAARRGGHH Zodat hij altijd dingen kon doen, die wij dan niet mochten. Wat nou voorleven?! Anyhoo, het zou mooi zijn als we het eens gingen omdraaien.

Volwassenen die vragen… Ik denk dat het was rond de tijd dat ie ging praten, mijn Prins. Vanaf dat moment verlangden tantes van hem een kus of een knuffel, nou goed, in het uiterste geval een boks of hand. Niet aan te ontkomen. Ik heb er een tijd mee geworsteld. Van mij hoeft hij nog niet met mes en vork te eten, niet keurig en beleefd te groeten. Fijner vind ik het als hij geniet van het eten. Geniet van het gezelschap en zijn blijdschap toont.

Nog zo eentje: WAT ZEG JE DAN? “Dankjewel”, klinkt het dan vaak bedremmeld. Wat heb je daaraan? Het is toch veel mooier een kind te zien stralen, dan een afgedwongen dankjewel te horen?

Zo is het ook met groeten. Goede vriend R komt altijd binnen zonder gedoe, handje hier, handje daar, ‘hee B’ klinkt het nonchalant. B roept uit: “heeeee oom R.” en er volgen boxen en high5s. R is geen oom, maar dat is blijkbaar een woord voor iemand die cool is. Want ook bij mijn broer is het enthousiasme groot, bij hem hoeft ook niets. Ook oma, van wie nix hoeft en behoorlijk veel mag, vliegt ie om de hals.

Maar als de tante’s komen, dan gaat ie in zone rood. Dan kan niets meer lukken. En de tantes verlangen een kus of een knuffel, maar hij wil het niet, vijf, zes, zeven verzoeken. En dan is het genoeg voor me. Voor het eerst grijp ik in en neem mijn zoon mee. Hij huilt. “Ik wil het niet papa, het is teveel.”

Ik snap niet waarom het moet, wat is het met etiquette? Vinden de tantes dat ik hem niet goed opvoedt? Natuurlijk niet. Ze willen graag dat Prins B doet zoals het hoort, maar papa heeft allang ontdekt dat er vele wegen zijn die naar Rome leiden.

Die weg van ons is zonder dwang en met veel vrijheid en spelen. De tantes kunnen een voorbeeld nemen aan oom R of oma, want tantes die vragen, die worden overgeslagen. Ben benieuwd of hier een mooie omdenk-oplossing voor is. Last but not least, het gaat hier wel om de meest ideale tantes die er bestaan, liever kan je ze niet tegen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *