Zelf wasmiddel maken / easypeasy

Een vriendin vertelde me eens dat ze haar haar nooit waste, dat wil zeggen, niet met shampoo. Ze spoelde het uit, dat was het. Ze had een prachtige grote krullenbos, wooow! Dat was het begin van mijn herziening op zeep gebruik.. Ik ben ook gestopt met het wassen van mijn haar. Ik was benieuwd wat er zou gebeuren…. NIX, helemaal NIX. Ja, m’n haar voelde lekkerder en, kwam ik laatst achter, ik had nog wel eens aanvallen van roos. Dan ging ik in de weer met anti-roos shampoo en op een gegeven moment was het dan over.

M’n haar was ik al een jaar of drie niet meer, ik heb nooit meer aanvallen van roos. De eerste keer dat ik bij de kapper kwam, nam ze me mee naar de haarwasbak. Ik liet haar begaan en vroeg wat ze van m’n haar vond. Gezond. Ze kon het niet geloven dat ik het op dat moment al bijna vier maanden niet gewassen had.

Zou het zijn dat de Procters en Unilevertjes iets teveel invloed op mij hebben gehad, waardoor ik dacht dat je elke dag je haar moet wassen? Ik heb wel zin om eens uit te rekenen wat ik bespaard heb door geen shampoo meer te kopen, maar ik ben er te lui voor.

Olijfoliezeep, geraspt om wasmiddel mee te maken.
Savon de Marseille, gekocht in een bio-marché in Bretagne. Gemaakt van 100% olijfolie, let op voor namaak. De gele versie is gemaakt van palmolie en helpt mee aan de vernietiging van de groene longen van de aarde (door kap van regenwoud voor het verbouwen van palmen).

Bij scheikunde leerde ik ooit dat zeep niets anders doet dan de H2O-brug in water afbreken. Daardoor verdwijnt de spanning in het water (die zie je bijvoorbeeld in een druppel) en lost het gemakkelijker andere stoffen op, bijvoorbeeld vuil. M’n leraar zei toen al dat al die zepen flauwekul waren, een druppeltje om de waterstofbruggen te bedwingen en het water doet de rest.

Dus ging ik door mijn arsenaal aan zepen die ik in huis had gehamsterd. Ik heb alles opgemaakt en gebruik alleen nog:

 • Savon de Marseille of Alleppo-zeep, beide zepen van olijfolie, om me te wassen, de was te doen en te scheren.
 • Groene zeep en soda om te schrobben.

Man wat lucht dat op . Niet alleen qua kosten, maar de versimpeling, het is geweldig. Hier nu het recept om je eigen wasmiddel te maken. Gebruik een wasbol om te doseren, ik gebruik zo’n 40 ml voor een volle was. Hier in Amsterdam hebben we zacht water, dus wasverzachter is niet nodig, maar ik gooi er af en toe een scheut azijn bij.

Ik hoor de lezer denken, dan ruikt je was toch zuur. Neuh, je ruikt nix, helemaal nix. Laatst kreeg Prins B kleding van z’n neefje. Hij zei: “Wat ruikt het gek… ik vind het niet lekker”. En zo is het maar net, al die kunstmatige aroma’s, die hoeven van mij niet zo. Ik heb wel geëxperimenteerd met essentiële oliën. Die geven een heel licht geurtje aan de was. Ik ben er weer mee gestopt, het voegt weinig toe. Zonder ruikt m’n was naar nix, helemaal nix. Erg fijn.

Alleppo zeep van olijfolie, de beste keuze om je wasmiddel te maken. Helaas is biologische lastig verkrijgbaar.
Gekocht op de Egyptische Bazar in Istanboel. De echte is lastig te krijgen, let op dat het 100% olijfolie moet zijn.

Wat heb je nodig:

 • Olijfoliezeep, bijvoorbeeld Aleppo of Marseille, een onsje. Let op, er is veel namaak op de markt. Check de ingrediënten, bij veel echte Marseille wordt ook gebruik gemaakt van palmolie, wat echt heel slecht is voor onze aarde (zie onderaan). Aleppo is meestal wel 100% olijf.
 • Soda, half onsje.
 • Rasp.
 • Water.
 • Vier PET-flessen van 1,5 liter. Allrouders or what!?
 • Als je het fijn vindt, een scheutje etherische olie.

Hoe gaan we dit aanpakken:

 • Rasp die zeep, ja rasp die zeep. K-klusje, maar het moet toch even. Een onsje is genoeg, minder mag ook als je zuinig bent. Meer ook, maar ik vertel je, het maakt nix uit.
 • Breng 6 liter water aan de kook. Dit is denk ik het kostbaarste gedeelte van het maken. Hopelijk stook je op groene stroom.
 • Zodra het kookt, los je de zeep er beetje bij beetje in op, plukje er in en roeren. Beetje zoals kaasfondue.
 • Als dat gelukt is, mik dan op de zelfde manier de soda erbij.
 • Roeren.
 • Alles gemixt, af laten koelen.
 • Maar echt, trek hier een nachtje voor uit, je wil je PETjes toch niet martelen?
 • Volgende dag met een trechter in je PETs gieten, evt wat geurolie er bij en klaar.
 • Voor gebruik de fles even flink schudden.

OK, dan heb je nu 6000 milliliter wasmiddel. Per wasbeurt gebruik je 40 milliliter, voel je ‘m? Als je 3 keer in de week een was draait, hoef je dit gekokkerel pas volgend jaar weer te herhalen. Zo chill.

Noot: Palmolie maakt de wereld stuk, onder andere hier te lezen: Met minder vlees is het klimaat nog niet gered.

Met dank aan de vriendin die haar haar nooit wast, de vriendin die de Aleppo voor me meenam en aan Green Evelien die me op weg hielp met het recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *